Restaurant de Basiliek: heerlijk eten in de provincie

Met de zomervakantie voor de deur, is het de ideale tijd om er eens op uit te gaan. Op slechts een klein half uurtje van de stad Groningen bevindt zicht het pittoreske Appingedam. In een voormalig rooms-katholieke kerk vind je hier een prachtig restaurant met heerlijk eten en fijn personeel.

Appingedam is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt voor het bezoeken van een restaurant, maar sinds 2018 zit hier De Basiliek en dat is echt een bezoekje waard. De eigenaren Hans en Adolf Beukema en chefkok Willem Bos zagen hun horecadroom in vervulling gaan toen ze in 2017 dit kerkje Nicolaas kochten. Na maandenlang verbouwen, misschien heb je dit gezien bij het RTL programma Opdienen of Afserveren, staat dit restaurant als een huis of beter gezegd als een kerk.

Je kan hier van dinsdag tm zondag terecht voor zowel lunch als diner (in de zomervakantie zijn ze maandag en dinsdag gesloten). Beide kaarten zijn compact maar gevuld met heerlijke gerechten. Mocht je nou niet kunnen kiezen of je graag willen laten verrassen, zoals ik, dan kan dat door te kiezen voor ‘de verrassing van de chef’. Hierbij kun je kiezen uit een 3, 4 of 5 gangenmenu met of zonder bijpassend wijnarrangement.

Bij het kiezen van De verrassing van de chef word je gevraagd of er nog voorkeuren zijn voor vlees of vis en aangezien er een voorkeur is voor vis aan tafel, laat ik me graag meenemen hierin. Wij gaan voor een 4 gangenmenu. Allereerst krijgen we een klein hapje vooraf. Dit is een klein oliebolletje met pastinaak en een dipje met onder andere wasabi. Een goed begin om alvast trek te krijgen. Na het serveren van het drankje volgt de tweede amuse een langoustine met een heerlijk romig sausje.

Daarna volgt ons eerste voorgerecht. Een kort gegrilde makreel, die met het zoetzure van de garnering en het romige van de saus niet alleen een feestje is om te zien, maar ook om op te eten. Het tweede voorgerecht is een halve kreeft met een saffraansaus. Ook hier is de licht rokerige smaak van de grill te proeven en de saffraan en kreeft zijn een heerlijke luxe verrassing op dit verrassingsmenu, maar het houdt nog niet op. De schol met een witte wijnsaus die hierop volgt is zo boterzacht dat hij helemaal wegsmelt op je tong. De garnering van verschillende groenten en de stevige goudbruine frieten met brander mayonaise en een rabarbercompote die ze hierbij serveren zijn eveneens top.

De magen zijn bijna helemaal gevuld, maar er is altijd plek voor een dessert. Wederom komt er uit de keuken een schilderijtje. De verschillende bereidingen van framboos, de verse aardbeien en de chocolademousse passen perfect bij elkaar. En na een kop koffie met friandises bestaande uit een romig chocolaatje en een roomboterkoekje, kunnen wij bij geen boe of ba meer zeggen, maar gaan we helemaal voldaan naar huis.

Wij hebben heerlijk gegeten bij De Basiliek in Appingedam. Maar ook voor de minder avontuurlijke eter staat er genoeg op de kaart. Bij de Basiliek kan het van een goede carpaccio, tournedos en chocolade & bramen dessert, zoals mijn zusje heeft gedaan, tot een volledig verzorgd 3, 4 of 5 gangen verrassingsmenu met alles erop en eraan.

Dus ben je in de buurt, wil je eens ergens anders naar toe of ben je lekker aan het Zomerbroezzn met Qbuzz (Klik hier voor meer info) ga dan ook eens zeker langs bij dit leuke, lekkere en fijne restaurant.

Restaurant de Basiliek
Solwerderstraat 45 -47
9901 BB Appingedam
Telefoon: 0596 683131
Website

Openingstijden
Maandag gesloten
Dinsdag tm Zondag: 12:00 – 23:30
(Dinsdags gesloten: 15-07-19 tm 25-08-19)

Reserveer hier direct een tafeltje


Volg ons!

Volg Groningen Cityblog op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Groningen & omgeving.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.