Bommen Berend: Gronings ontzet

Het is weer 28 augustus oftewel we vieren voor de 145e keer Gronings Ontzet ook wel Bommen Berend, maar wat is dat nu precies? Tijdens Gronings Ontzet wordt er gevierd dat in 1672 de troepen van de bisschop van Münster zich terugtrokken en Groningen dus niet langer bezet was. Een andere naam voor Gronings Ontzet is ook wel Bommen Berend, dit komt door de bijnaam die de bisschop had aangezien hij veelvuldig gebruikt maakte van het kanon om bommen af te schieten en daarmee de stadsmuren schade toe te dienen.

Tot zover de geschiedenisles. Maar wil je er meer over weten lees dan meer op de website van Verhalen van Groningen. (Link) Of bezoek het Noordelijk Scheepvaart Museum (Link) aan de Brugstraat. Deze is vanaf 13uur geopend en organiseert ieder jaar diverse activiteiten op Bommen Berend. Het museum is vandaag gratis toegankelijk en een ideaal uitje voor kinderen, stadjers die iets meer willen weten of iedereen die nog niet eerder in het Noorderlijk Scheepvaart Museum geweest is.

Daarnaast zijn er op verschillende plekken in de stad activiteiten georganiseerd door Volksvermaken Groningen zie hier: Link Maar wij zouden Groningen Cityblog niet zijn als we verder zouden kijken en de tofste tips voor jullie op een rij zouden zetten. Bij Block & Barrels kun je terecht voor een heuse Block Party. De lekkerste reggae vibes en het lekkerste eten gecombineerd. Dat wordt een feestje! (Link)
Op het suikerunieterrein bij organiseert Stadslab Groningen samen met Boel een heus jeu-de-boulestoernooi met de bijpassende naam: Boulen Berend. (Link) Wadapartja feest dit jaar ook mee aan de Westerhaven en vanaf 14uur kun je daar terecht voor een stokpeerdkeuring, een karaokeshow en om 21:30uur kun je proosten op het Gronings Ontzet. (Link) En als klap op de vuurpijl zit je dan ook nog een naar de plek waar Bommen Berend jaarlijks mee wordt afgesloten, namelijk het vuurwerk aan de Zuiderhaven vanaf 22:30uur. Fijne Bommen Berend!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.