Fototips voor thuis

Het zijn rare tijden, inmiddels mogen we weer de deur uit, maar we hebben met zijn allen lange tijd thuis gezeten. Je kan op dit moment nog steeds niet overal heen om foto’s te maken, als (student) fotograaf merk ik heel erg dat ik op dit moment vooral op mijn huis ben aangewezen als het op foto’s maken aankomt. Daarom geef ik bij deze een aantal tips voor iedereen die met thuis fotograferen aan de slag wil, tips nodig heeft of geen inspiratie heeft, of gewoon een leuke foto wil voor bijvoorbeeld social media. Wat ook je motivatie is, laat je vooral inspireren en probeer de tips eens uit!

Tip #1: Achtergrondje nodig?
Wil je een leuke selfie, portret, productfoto etc maken met een leuke achtergrond? Probeer eens een (tafel)kleed of dekbed op te hangen. Heel eenvoudig op te hangen met wasknijpers, of gewoon neer te leggen op bijvoorbeeld een tafel. Mocht je het buiten willen proberen, kan je het makkelijk aan een waslijn hangen. Geeft een super leuk effect aan je foto’s, en dit doe ik altijd als ik een achtergrond moet gebruiken, heel handig! Mocht je daar geen ruimte voor hebben, gekleurd papier is ook een leuke optie!

Tip #2: Mooi licht.
Voor een goede foto heb je een goede belichting nodig. Mijn favoriete licht is raamlicht! Zoek een raam op en maak gebruik van het licht wat daar vandaan komt. Raamlicht is heel zacht, natuurlijk en helder. Deze tip is heel handig voor portretten, vooral gecombineerd met de eerste tip worden je foto’s studio waardig.

belichting1

Tip #3: Geen statief?!
Heb je geen statief om je camera of telefoon op te zetten? Geen paniek. Maak gebruik van boeken, de vensterbank, boekenplank of iets anders wat je in huis hebt. Zo blijven je foto’s alsnog recht, en heb je je handen vrij. Zorg wel dat je camera/ telefoon stevig staat.

statief1

Tip #4: Ga de tuin in.
Wil je buiten foto’s maken, probeer dan eens je tuin! Ook al heb je misschien een hele kleine tuin, ga eens op onderzoek uit. Overal vind je wel iets interessants, zolang je het maar wilt zien. Je kan bijvoorbeeld planten, tuinvogels en insecten fotograferen, portretten maken, of je huisdier op de foto zetten! Deze onderstaande foto’s heb ik allemaal in m’n eigen tuin gemaakt:

Tip #5: Wordt (quarantaine) model.
Maak je normaal vooral foto’s van andere mensen, probeer dan eens zelfportretten te maken. Ik vind het zelf heel leerzaam om te kijken hoe je moet poseren zodat ik later weer betere instructies aan mijn modellen kan geven. Je kan experimenteren met welke poses werken en welke niet. Ook kan je kijken of je het buiten of binnen wilt doen, en waarvoor je de foto’s wilt gebruiken. Na zo’n fotoshoot heb je ook weer leuke foto’s van jezelf, ook een voordeel.

Tip #6: Poseer even.
Zit je thuis met een ander gezinslid? Vraag eens of die voor je model wil staan. Zoek samen voor inspiratie op bijvoorbeeld Pinterest. Hier vind je vaak eenvoudige poses voor foto’s, ideeën voor thema’s en outfit inspiratie voor je fotoshoot. Probeer duidelijke instructies te geven, goed passende poses aan te nemen en vooral rustig de tijd te nemen. Als je de tijd neemt worden de resultaten altijd beter!

poseren1

Tip #7: Hup, een filter.
Zelf ben ik voorstander van je foto’s bewerken. Zo geef je je eigen stijl aan de foto, en kun je eventueel nog (kleine) aanpassingen doen aan je foto’s. Mijn favoriete gratis bewerkingsapp is Snapseed. Erg gebruiksvriendelijk, en best wel uitgebreid. Zelf bewerk in mijn foto’s met Adobe Lightroom Classicop m’n laptop. (niet gratis) Als je echt serieus met fotografie bezig bent, vind ik dit een must voor op je computer. Doet z’n werk ontzettend goed en is niet moeilijk in gebruik.

Tip #8: Goede styling.
Of je nou een portret, food foto, productfoto etc maakt, styling is zeker weten essentieel. Je hebt helemaal geen dure dingen nodig voor een goede styling. Denk aan een leuke achtergrond, maak eens gebruik van (nep)bloemen uit je huis of tuin, een mooi tafelkleed, borden, etc. Door je foto’s leuk op te maken krijgt je foto gelijk een hele andere lading. Kijk wel uit, zorg niet dat je styling afleidend is in je foto. De styling moet een goede toevoeging zijn aan je foto, geen afleiding.

Tip #9: Kookkunsten.
Vind je koken en/of bakken leuk? Dit is je kans! Daag jezelf eens uit en ga eens je eten fotograferen. En nee, niet even snel tussendoor zoals je in een restaurant zou doen, maar neem hiervoor de tijd. Je kan het jezelf natuurlijk zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar dit zijn een aantal dingen die ik altijd aanhoud als ik eten fotografeer:

– Zorg dat je eten er vers en aantrekkelijk uit ziet.
– De kleuren moeten accuraat zijn. Als de kleur van je groente groen is, zorg dat het ook fris groen is.
– Gebruik natuurlijk licht, en zorg dat je genoeg licht hebt (zie tip 2)
– Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding in de foto en voeg alleen dingen toe die de foto aantrekkelijker maken.
– Probeer verschillende soorten perspectieven en wees niet bang om iets nieuws te proberen!

Tip #10: Geen inspiratie.
Door al dat thuis zitten kan ik mee voorstellen dat je niet bepaald veel inspiratie hebt. Zoek eens naar een 30 day photo challenge, je krijgt met zo’n challenge 30 dagen elke dag een foto opdracht die vaak niet al te groot is en die je zo moeilijk kan maken als je wilt. Mocht je geen inspiratie hebben kun je ook altijd kijken op Pinterest, daar vind ik vaak de leukste en meest simpele ideeën. Ook helpt Instagram mij heel erg, ga eens kijken wat andere mensen aan het doen zijn en haal daar inspiratie uit. Je kan ook iets gaan doen met de huidige situatie, maak een corona dagboek, maak foto’s over je tijd in quarantaine, je familieleden die achter hun raam staan te zwaaien of over je routine tijdens deze rare tijden.

Volg ons!
Volg Groningen Cityblog via Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Groningen & omgeving.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.