10 x doen in Groningen

Ben je op bezoek in Groningen? Of woon je in Groningen en wil je je eigen stad eens op een andere manier bekijken en de soort dingen doen die je eigenlijk wel bij andere steden bezoekt, maar in je eigen stad misschien maar eens of nooit bezocht hebt? Wij hebben enkele hoogtepunten op een rij gezet.

Martinitoren beklimmen
De Martinitoren of ook wel d’Olle Grieze is natuurlijk een begrip in Groningen. Deze prachtige toren staat aan de Grote Markt en bepaald de skyline van Groningen. De Martinitoren heeft al veel te verduren gehad, zo brandde de toren af, sloeg de bliksem in en stortte de toren bijna in. Op de stoep voor de toren zijn oorlogen gewonnen en verloren. Voor een stukje tastbare geschiedenis kun je de toren beklimmen. De toren heeft geen lift, maar je kunt boven komen door een ietwat krappe trapgang met ongeveer 300 stenen traptreden. Als je boven bent heb je een prachtig uitzicht over de stad. Een toegangsmunt (van €3 tot €4,50 p.p.) kun je verkrijgen bij de Groningen Store in het Forum Groningen.
De toren is geopend op maandag van 12 – 18 uur, van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 18 uur, op zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 12 – 16 uur. De toren is vrijwel het gehele jaar geopend, bekijk de website voor voor openingstijden op feestdagen.
Martinikerkhof 1
9712 HS Groningen
Meer info over de Martinitoren

Martinitoren Groningen 01

De markt op dinsdag, vrijdag en zaterdag
Voor heerlijke verse producten en regionale producten moet je op de markt zijn. Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag staan er kramen op de Vismarkt, Grote Markt en A-kerkhof. Haal hier je groentes, verse vis en vlees, brood, kruiden en meer. De markt staat er van 9 tot 17 uur.
Meer info over de markt

Vismarkt Groningen 01

Winkelen
In 2018 benoemde de CNN Groningen als een beter alternatief voor Amsterdam. Een jonge en hippe stad. In Groningen kun je dan ook prima winkelen. Zo is er de Herestraat, maar zijn er ook hele andere leuke winkelstraten. Denk aan de Zwanestraat en de Folkingestraat (ooit benoemd tot leukste winkelstraat van Nederland). Kijk hier op onze pagina voor tips over leuke winkels. Op maandag kun je shoppen van 13 uur tot 18 uur, van dinsdag tot en met vrijdag van 10 uur tot 18 uur, op zaterdag van 10 uur tot 17 uur en op zondag van 12 uur tot 17 uur. Op donderdagavond is het koopavond, dat betekent dat veel winkels geopend zijn tot 21 uur in de avond.
Meer info over shoppen in Groningen

Herestraat Groningen01

Wandelen of picknicken in een park
Groningen heeft twee prachtige parken. Voor de meeste mensen is het Noorderplantsoen bekend, maar daarnaast is er ook nog het Stadspark.
In beide parken kun je prima wandelen, hardlopen of neerploffen (met bv een picknick) om even weg te zijn uit de stad. In het Stadspark is ook een kinderboerderij waar je gratis terecht kunt. Ook zeer geschikt voor een familie-uitje dus.
Stadspark
Campinglaan 1
9727 KH Groningen
Meer info over Stadspark

Noorderplantsoen
Kerklaan 1
9717 HA Groningen
Meer info over het Noorderplantsoen

Groninger museum bezoeken
Het Groninger Museum is nog steeds een punt van discussie. Het is een extravert een kleurrijk gebouw midden in het water en gelegen bij het station. In het Groninger Museum zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te bezichtigen. Daarnaast is de vaste collectie ook zeker het bezoeken waard. Een standaard kaartje koop je voor €15. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 uur tot 17 uur.
Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen
Meer info over Groninger Museum

Groninger Museum 01

Synagoge bezoeken
In de Folkingestraat, de vroegere Joodse buurt, staat de synagoge van Groningen. Deze is zeker het bezoeken waard, bijvoorbeeld om het bijzondere Moorse gebouw en het herontdekte mikwe te zien, mee te doen aan een rondleiding, of om exposities en concerten te bezoeken. Daarnaast vind je in de Folkingestraat kunstwerken die je doen stilstaan bij het verborgen verleden van de buurt. Zo ligt er tussen de gele klinkers een maancyclus (11 maanvormen), is er bij nummer 67 een bronzen deur, waar de deurklink van ontbreekt en staat er in de zijgevel bij nummer 9 ‘weggehaald’.
De synagoge is vijf middagen in de week te bezoeken, een kaartje kost €3 en €5 inclusief rondleiding.
Synagoge
Folkingestraat 60
Meer info over de Synagoge

Synagoge Groningen01

Forum Groningen
Op 29 november 2019 opende het Forum haar deuren voor publiek. Het gebouw heeft enige discussie teweeg gebracht, de een was voor en de ander tegen. Eenmaal in het Forum val je van de ene verbazing in de andere. Van binnen is het erg ruim en strak. De roltrappen naar boven zijn een grote blikvanger. In het Forum kun je terecht voor het lezen van een boek in de bibliotheek, een kop koffie, informatie over de stad, het VVV kantoor, horeca, bioscoop en meer. Neem ook een kijkje bovenop het Forum, vanaf hier heb je een prachtig zicht over de stad.
Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
9712 KN Groningen

Meer info over Forum Groningen

Forum Groningen 01

Stadswandeling maken
Groningen is een leuke stad om doorheen te wandelen. Met vele verborgen hofjes en prachtige gebouwen. Er zijn verschillende routes die je kunt wandelen, maar je kunt natuurlijk zelf ook een route bedenken n.a.v de bezienswaardigheden die ik hier beneden benoem. Amanda schreef een top 3 van wandelroutes door Groningen, maar je kunt ook routes vinden op de website van bv visitgroningen.

Bezienswaardigheden
Groningen heeft het tijdens de Tweede Wereldoorlog flink te voortduren gehad. Er raakten meer dan 300 panden beschadigd. Toch is er in Groningen nog veel moois te bezichtigen. Laten we beginnen op de Grote Markt, waar het Stadhuis en de Martinitoren staan. Iets achter het stadhuis staat het Goudkantoor. Sinds eind vorig jaar is er het Groninger Forum geopend, een nieuwe bezienswaardigheid in Groningen.

Ten Noordoosten van de Grote Markt ligt het Martinikerkhof, met de Prinsenhof en aan de achterzijde van de Prinsenhof de Prinsentuin.
hofjes

Aan de westkant van de Grote Markt, ligt de Vismarkt. Midden op de markt staat de Korenbeurs en daarachter bevindt zich der AA-kerk. Als je voorbij der AA-kerk loopt kom je bij het hoger der AA, een van de meest fotogenieke plekken van de stad. Zowel hier als bij de Noorderhaven staan prachtige pakhuizen.

In de Oude Boteringestraat vind je één van de oudste panden van Groningen; het Calmershuis. Ook tref je in deze straat de Oude Rechtbank. Als je van de Oude Boteringestraat doorloopt naar de Nieuwe Boteringestraat vind je daar de Nieuwe Kerk.
Tussen de Oude Boteringestraat en de Oude Kijk in ‘t Jatstraat loopt de Broerstraat, hier staat het Academiegbouw.

Wat bijzonder is in Groningen, zijn de vele hofjes, ook wel gasthuizen. De bekendste zijn het Pelstergasthuis en het Pepergasthuis.

Groningen heeft ook een prachtig hoofdstation. Deze staat net buiten de diepenring. Ook tref je hier het Groninger museum. Verder bezit Groningen over een prachtige Stadsschouwburg en ongetwijfeld nog veel meer mooie plekjes.

Op stap gaan
Groningen, een echte studentenstad, met zijn vele kroegen en uitgaansgelegenheden. Het is dan ook zeker aan te raden om een keer te stappen in Groningen. De meeste mensen die in de stad te vinden zijn, zijn begin de 20, maar ook voor de dertigers is het leuk om nog eens op stap te gaan. In de Poele- en de Peperstraat zitten de meeste uitgaanslocaties, maar ook heb je in de Kromme Elleboog leuke kroegjes om een drankje te drinken. Wil je graag een dansje wagen dan kan dat onder andere bij het Pakhuis, de &zo, de Warhol, de Twister of Donovan’s.

Poelepleoin Groningen 01

Volg ons!
Volg Groningen Cityblog via Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Groningen & omgeving.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.