Poppodia in Groningen stad

De Oosterpoort
De Oosterpoort die voor de gelijknamige wijk ligt, is één van de bekendste podia van Groningen. Sinds 1973 heeft het zijn plek gevonden aan de Trompsingel. Met een grote zaal, een kleine zaal en een binnenzaal kunnen er gelijktijdig meerdere concerten plaatsvinden. De Oosterpoort is het huis van Het Noord Nederlands Orkest, maar ook van Eurosonic Noorderslag en nog veel meer mooie festivals, concerten en evenementen. De overkoepelende organisatie hierachter is SPOT Groningen. Onder SPOT valt niet alleen de Oosterpoort, maar ook de Stadsschouwburg Groningen. De organisatie zoekt voor elk concert, elke artiest, een passende omgeving. Zo kan het dus ook zijn dat je voor een concert richting de USVA gaat of een kerk als de Lutherse Kerk, Nieuwe Kerk of Martinikerk bezoekt. Prachtige plekken voor muziek in elk genre.
En voor het concert nog een hapje eten? Dat kan in het restaurant Tromp (gevestigd in de Oosterpoort) of in een van de pop-up cafés. (Streetfood pop-up nu in de Oosterpoort of een snelle maaltijd in de Stadsschouwburg)
Of de Oosterpoort nog lang op deze plek zal zitten is de vraag, aangezien deze omringd is door de wijk, het conservatorium en de autoweg ervoor en er wel een drang is naar groei. Maar voor nu vindt je het nog gewoon op z’n “oude plek”

Vera Groningen
Wat begon als een studentenvereniging (Veri Et Reci Amici/ Ware en Oprechte Vrienden) is veranderd tot wat het nu is, een prachtig concertpodium. Vera Groningen heeft een rijke geschiedenis aan artiesten die op het podium gestaan hebben, denk bijvoorbeeld aan U2, Nirvana of Simple Minds, maar ook Editors of Dua Lipa. Er vinden wekelijks meerdere concerten plaats op het hoofdpodium. Op de zaterdag vindt er een concert plaats in de kelder oftewel een Downstage podium en vindt er in de grote zaal een dansavond plaats. Mocht je denken dat, dat het is, dan heb je het bij het verkeerde eind, want er is ook Vera Zienema waar films vertoond worden uit diverse genres. Naast de agenda die je online kunt vinden, kun je ook een blik werpen op het gebouw zelf. Achter de ramen hangen de gezeefdrukte posters van de concerten die er plaats gaan vinden. Ware kunstwerkjes die perfect passen bij de sfeer van Vera Groningen. Een plek waar je de nieuwste artiesten kan ontdekken of de gouden ouden opnieuw kan zien.

Simplon
Aan het eind van het Boterdiep vind je Simplon. Een concertpodium die een voorhoedefunctie heeft op het gebied van dance en elektronische muziek en veel doet voor de urban en hiphop cultuur in Noord Nederland. Maar verwacht ook toffe concerten op het gebied van Metal, Punk en Pop. Elke donderdagavond vindt er Simplon UP plaats, waar live muziek een intiem podium vindt.
De naam Simplon komt van de regenjassenfabriek die er eerst in zat met de naam Simplon. In de jaren 70 kwam deze fabriek leeg te staan en werd de plek gekraakt. Het werd een bolwerk voor creativiteit. De vele vrijwilligers en medewerkers hebben Simplon tot het podium gemaakt wat het nu is. Het was zeker geen gemakkelijke reis, maar door de (overname en) samenwerking met Vera Groningen is Simplon nog steeds hier in Groningen, waar het hoort te blijven bestaan.

Natuurlijk zijn er in Groningen nog veel meer plekken te vinden waar concerten plaats kunnen vinden. Denk bijvoorbeeld aan het Grand Theatre, Lola 050 of de diverse kroegen waarin concerten plaats kunnen vinden. Deze plekken zijn zeker niet minder geliefd, maar staan niet in dit lijstje. Mocht je toch geïnteresseerd zijn wat daar gebeurd, bekijk dan de websites/Facebookpagina’s van deze podia of check de Uitloper (Link)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.