Theaters in Groningen

Of je nou alleen op visite bent in Groningen of je woont hier, een bezoek aan een voorstelling is altijd een ervaring. Nu het Jonge Harten Theaterfestival druk gaande is, is dit het ideale moment om eens de theaters in Groningen in het zonnetje te zetten.

Stadsschouwburg Groningen

Misschien wel het bekendste theater in Groningen, de Stadsschouwburg. Dit prachtige gebouw vind je aan de Turfsingel, aan het water. Sinds 1883 heeft het hier zijn plek gevonden. Niet alleen de buitenkant is mooi, maar ook binnen is het indrukwekkend. Een prachtige zaal met rode stoelen, 3 balkons en een theatercafé voor als je na de voorstelling nog een drankje wilt doen. En als je in de zaal zit, vergeet dan niet om even omhoog te kijken naar de kleurrijke plafondschildering.
Stadsschouwburg Groningen
Turfsingel 86
Tel: 050 368 0368
(website)

Grand Theatre
Dit pareltje vind je aan de Grote Markt, middenin het centrum van Groningen. Sinds 1930 is dit gebouw hier te vinden, maar begon niet als theater. Toen het de deuren opende was het een bioscoop, maar na de oorlog en het pand de bombardementen heeft overleefd, heeft het leeggestaan. Nadat het gekraakt werd en er allerlei uitingen van creativiteit plaatsvonden in het pand heeft het uiteindelijk zijn bestemming gevonden als theater. De ruwe bakstenen muren in de zaal geven het een rauwe uitstraling, maar bovenin vind je een schattig zaaltje die voelt als een oud theater. Een diverse plek, waar van alles te zien en te horen is, waar World of Barista beneden vrij toegankelijk is en die hopelijk nog lang blijft in ons stadshart.
Grand Theatre
Grote Markt 35
Tel: 06 436 000 93
(website)

Der Aa-Theater
Als we het over mooie, authentieke theaters hebben dan kan deze niet ontbreken, Der Aa-Theater. Verstopt achter de Vismarkt, in de Akerkstraat, vindt je dit theater. Sinds de jaren 20 bestaat het gebouw en is sinds 2010, nadat de vereniging omgezet is een de stichting, de thuishaven van de Stichting De Grunneger Sproak. Zo kunnen zijn in eigen beheer en zonder subsidie hier dit theater draaiende houden.
Der Aa-Theater
Akerkstraat 11
Tel: 050 311 7738
(website)

De Machinefabriek
Theater de Machinefabriek is gevestigd in het voormalig onderkomen van het Gemeentelijk Energie Bedrijf en sinds 1996 is het de thuishaven van het NNT (Noord Nederlands Toneel). Met maximaal 160 zitplaatsen is het geen groot theater, maar wel 1 waarin je de meest uiteenlopende projecten van het NNT, die in elke vorm kunnen verschijnen, kan bekijken. Dit theater wordt ook alleen bespeeld door het NNT. Treed binnen en laat je verrassen.
Theater de Machinefabriek
Bloemstraat 38
Tel: 050 311 3388
(website)

Martiniplaza
Van klein naar groot en van de ene kant van de stad naar de andere. Die sprong wordt nu gemaakt, want we hebben het nu namelijk over Martiniplaza. Een plek waar beurzen, sportevenementen en congressen plaatsvinden op grote schaal, maar ook vindt theater hier een plek. Dat kan zijn in de vorm van toneel, cabaret of bijvoorbeeld een musical, maar het is altijd groots, want Martiniplaza is de plek waar de grote producties ten tonele komen.
Martiniplaza
Leonard Springerlaan 2
Tel: 050 5222 777
(website)

VRIJDAG Theater
‘VRIJDAG is het huis van de amateurkunst in Groningen.’ En onder die kunsten valt ook theater. Ze hebben verschillende locaties in de stad, maar de plek voor het theater is aan de Noorderbuitensingel, naast het Noorderplantsoen. Naast dat hier de voorstellingen plaatsvinden kun je hier ook deelnemen aan een cursus. Dus wil je theater bezoeken of misschien ook wel beoefenen, VRIJDAG is jouw plek.
VRIJDAG
Locatie Noorderbuitensingel
Noorderbuitensingel 11
Tel: 050 305 14 00
(website)

USVA
Groningen is een echte studentenstad en USVA (afk: Universitaire Stichting Vormings Activiteiten) is het Cultureel Studentencentrum ofwel de culturele voorziening van Rijksuniversiteit Groningen. De universiteit biedt hiermee een plek aan waar studenten kennis kunnen maken en zich kunnen laten inspireren op het gebied van kunst en cultuur. Zowel de meeste cursussen als voorstellingen zijn te bezoeken voor iedereen. Sinds 1969 ontstaan en vanaf 1996 zitten ze in hun huidige pand aan de Munnekeholm, een plek waar veel gebeurd achter de zware houten deur.
Cultureel Studentencentrum USVA
Munnekeholm 10
Tel: 050 363 4670
(website)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.