Top 3 wandelroutes in Groningen

In Groningen zijn prachtige routes om te wandelen. In de levendige binnenstad is veel historie te vinden, authentieke gebouwen en gezellige cafe´s. Maar wat zijn nu de leukste wandelroutes in Groningen? Wij hebben drie leuke routes op een rijtje gezet.

Route 1 Groningen centrum zuid

De route start bij het Centraal Station en brengt je door een aantal leuke straten in de binnenstad en langs leuke plekken om een drankje te doen.

Begin de wandeling op het Centraal Station bij het beeld “Peerd van Ome Loeks”. Steek de weg over richting de binnenstad. Je loopt langs het moderne Groninger Museum, die zeker ook een bezoek waard is. Loop daarna naar rechts langs de Singels. Je loopt langs prachtige herenhuizen en de oude Sint-Jozefkerk. Via de Steenstilstraat kom je langs allemaal leuke winkeltjes. Als je aan het einde van de straat naar rechts gaat, kom je bij de Poelestraat. Hier zijn veel leuke terrasjes.

Loop daarna door naar de Grote Markt en ga via de Zwanestraat verder. Hier zijn ook veel leuke winkeltjes en koffiezaakjes. Via Oude Kijk in ´t Jatstraat kun je naar de Uurwerkersgang. Hier heb je een biercafe, de Pintelier, waar je heerlijk speciaalbier kunt krijgen. In deze buurt zijn nog meer leuke straatjes en cafe´s.

Vervolg de route via de Hoge der Aa of Lage der Aa. Via daar kom je nu uit bij het westgedeelte van de Singels. Via hier kom je weer uit bij het Groninger Museum en het Centraal Station.

Route 2 Groningen centrum noord

Deze route begint op de Grote Markt en eindigt ook in de binnenstad. Je loopt langs authentieke straatjes en het gezellige Noorderplantsoen.

Bij de Grote Markt loop je naar rechts. Via de Sint Jansstraat loop je langs de Martinitoren. Aan de rechterkant staat het nieuwe Forum die je als eerste kan bezoeken. Het Forum is open sinds december 2019 en staat bekend om de moderne architectuur.

Vervolgens loop je links langs de Martinikerk waar je bij het Martinihof uitkomt. Een rustig groen hofje midden in de binnenstad. Rechts achter in het Martinihof kun je onder een poortje door naar de Turfsingel. Loop hier naar links. Je komt dan langs de Prinsentuin. Hier kun je heerlijk ontspannen een kopje koffie doen.

Loop verder langs de Turfsingel en Spilsluizen. Steek het diep over naar de Boterdiep. Loop het Boterdiep door, aan de rechterkant zie je de Nieuwe Kerk. Loop daarna naar links via de Grote Leliestraat. Je komt uit bij het Noorderplantsoen. Na een rondje Noorderplantsoen kun je heerlijk zitten bij het café Zondag. Loop via het gezellige Schildersbuurt en Westerhaven weer terug naar de binnenstad.

Route 3 Groningen zuid

De route gaat onder andere langs het Hoonsemeer en Stadspark. Een ideale route voor in de zomer. Parkeer je auto bij het Hoornsemeer en wandel heerlijk een rondje door de natuur. Met onder andere buslijn 9 kun je na afloop van de wandeling makkelijk de binnenstad in. Binnen tien minuten rijd je vanuit de halte Hoornsemeer naar Grote Markt in de binnenstad.

Bij het Achterpad is een parkeerplaats waar je de auto het beste parkeren. Hier hoef je geen parkeergeld te betalen en kun je na de wandeling makkelijk de bus nemen naar de binnenstad. Via Piccardhof loop je langs Ter Borchlaan richting Stadspark. Piccardhof is een groene wijk met prachtige huizen. Via hier kom je uit bij de Concourslaan die je kunt vervolgen door het gehele stadspark. In het groene Stadspark kun je een mooie wandeling maken. Mocht je de wandeling willen halveren dan kun je hier de bus pakken naar de stad. Als je het park uitloopt kom je langs de Paterswoldseweg waar lijn 10 elk kwartier naar het centrum vertrekt.

Mocht je de wandeling vervolgen, loop dan via de Parkweg naar het Hoornsediep. Hier wandel je langs het water terug naar het Hoornsemeer. Het Hoornsediep kun je helemaal naar het zuiden uitlopen totdat je naar rechts kunt bij het Hoornse Pad. Nu loop je om het Hoornsemeer terug naar de auto. Bij Kaap Hoorn heb je een prachtig uitzicht om de dag met een drankje af te sluiten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.